2020年浙江省中考英语湖州试卷

大南
大南
大南
801
文章
0
评论
2020年8月7日10:11:58 15622字阅读52分4秒

浙江省2020年初中学业水平考试(湖州市)

英语试题卷

考生须知:

1.全卷分试题卷和答题卷两部分,试题卷共8页,答题卷共2页。全卷满分为100分,考试时间为100分钟。

2.试题卷分卷I和卷II两部分。卷I中试题(1—43小题)的答案填涂在答题卷上,卷II中试题的答案写在答题卷相应的位置上,写在试题卷上无效。

I

说明:本卷共三大题,43小题,满分61分

一、听力(本题有15小题,其中1—10小题每题1分,11—15小题每题2分,共20分)

注意:听力共分三节,答题时,请先将答案标在试卷上,听力部分结束后,请将答案转涂到客观题答题卷上。听每段对话或独白前,你都有五秒钟的时间阅读这一小题,听完后你将有五秒钟的时间回答这一小题。

第一节:听下面五段对话,每段对话后有1个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。每段对话仅读一遍。

  1. What does the man order?
  2. Tomato soup. B. Beef noodles. C. Cabbage dumplings.
  3. What does Helen look like?
  4. She has short hair.  B. She has black hair.   C. She has curly hair.

3.How do the speakers feel about the summer vacation?

  1. Excited.     B. Bored.      C. Nervous.
  2. Who will come to Sophia's graduation ceremony?
  3. Her mom.  B. He dad.   C. Her parents.
  4. Where has the woman been?
  5. Toronto.   B. Paris.    C. Shanghai.

第二节:听下面两段较长对话,每段对话后有2至3个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。每段对话读两遍。

听下面一段较长对话,回答第6—7小题。

  1. Who is Candy staying with now?
  2. Her parents.    B. Her friends.    C. Her grandparents.
  3. What will Candy do this afternoon?
  4. Go shopping.    B. Clean the house.    C. Visit the Palace Museum.

听下面一段较长对语,回答第8—10小题。

  1. What is the woman doing?
  2. Asking the way.     B. Giving advice.    C. Making a survey.

9.How often does the man travel by bus?

  1. Once a week.    B. Twice a day.    C. Hardly ever.
  2. What suggestion does the man give?
  3. Buses should be on time.
  4. Drivers should be polite.
  5. Seats should be comfortable.

第三节:听下面一段独白,独白后有5个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。独白读两遍。

  1. How can visitors travel around the zoo?
  2. On foot.    B. By bike.    C. By tour train.
  3. Where can visitors 'see the short film about the zoo?
  4. In the Visitor Center.   B. In the dining room.  C. In different areas.
  5. What's probably the children's favorite show there?
  6. The bear show.    B. The monkey show.    C. The elephant show.
  7. How much does the most popular show cost for an adult and a kid?
  8. 80 yuan.    B. 120 yuan.   C. 160 yuan.

15.In which month is the zoo closed?

  1. February.     B. March.      C. September.

二、完形填空(本题有15小题,每小题1分,共15分)

阅读下面短文,理解其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Most of us like to know where we are and where we're going. It can feel strange to be __16__. The words "being lost" make us think of a dark and scary wood or street, __17__ that's not always the case.

Once we were on holiday in Venice. My dad planned to go out to take photos early the next morning. Mum wasn't __18__ , but I would go with him, only because he __19__ I could have the biggest ever bowl of Italian ice cream if I did. __20__ else would I get up so early?!

So at 5 a.m. the next day we left the hotel and started walking in the __21__ streets.When the sun came up, Dad started taking photos and I __22__ him, down small streets and over little bridges.

After about an hour, I turned to Dad and asked, "Where are we?" He said, "I have no idea. "I immediately felt a bit __23__, but Dad just laughed and said, "We're lost!", I told him to __24__ his map or phone. He said, "I only brought the __25__. Come on,let’s get more lost!" He laughed again.

His laughter __26__ me and made me feel safe. Slowly people were appearing on the streets—shops and cafes began to open.

I began to __27__ that we were lost, and just started watching and taking in everything that was happening around me.

__28__, after about four hours of walking around, we were back. Mum asked anxiously(担心地), "Where have you been?" I said with a big __29__, "We got lost!"

These days we __30__ get lost with so many things around us—maps, GPS, apps on our phones, and so on. But Dad showed me that being lost can sometimes simply be something to enjoy.

  1. A. alone B. lostC. afraid     D. silent
  2. A. or B. soC. but     D. and
  3. 18. worried B. touched C. satisfied    D. interested
  4. A. expected B. realized C. remembered   D. promised
  5. A. How B. Why C. When    D. Where
  6. A. modern B. noisy C. empty    D. bright
  7. A. left B. invited C. guided    D. followed
  8. A. scared B. hurt C. hungry     D. tired
  9. A. pick up B. think of C. take out  D. pay for
  10. A. map B. bowl C. phone    D. camera
  11. A. saved B. relaxed C. stopped   D. warned
  12. A. doubtB. forgetC. imagine   D. regret
  13. A. FinallyB. RecentlyC. Certainly   D. Suddenly
  14. A. surpriseB.shame    C. smile   D. fear
  15. A. hardlyB. oftenC. nearly   D. always

三、阅读理解(本题有13小题,每小题2分,共26分)

阅读下面短文;从各题所给的A/B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A

Top Global Cities

What makes a city great? To answer this question, the creators of The Global Cities Index(全球城市指数)" look at the following areas:

2020年浙江省中考英语湖州试卷

The 2018 Global Cities Index    

The Global Cities Index is a list of the world's most powerful and important cities.Here are the top 10 cities on the 2018 index. Some top cities are strong in five areas.

2020年浙江省中考英语湖州试卷

Future Leaders

Which cities will become more powerful in the future? Creators of the Global Cities Index predict the most growth in the following places:

  • Asia: Beijing and Shanghai are both business centers and will continue to grow. In a few years, they will be as powerful as New York. Some Indian cities have a lot of business potential(潜力), too.
  • South America: Some cities in Brazil and Colombia will become more powerful. Inthese cities, life for many people is improving.
  • The Middle East: Istanbul in Turkey, Cairo in Egypt, etc. will hold more power ininternational politics and business—especially in helping East and West work together.

In 10 years, the top cities on the index may be different, but one thing is certain: tomorrow's global cities will be more powerful than ever.

  1. Which is the most powerful city in 2018 from the Global Cities Index?
  2. Beijing. B. New York.   C. London. D. Paris.
  3. According to the reading,which part of the world will grow most in the area of politics?
  4. Asia.B. South America.C. The Middle East.   D. Europe.
  5. The writer most probably agrees that________.
  6. a top global city needs to be strong in several areas
  7. Brazil will be the world's fastest-growing country in 10 years
  8. tomorrow's global cities will probably be less powerful than today's
  9. the Global Cities Index will probablylist the same top cities 10 years from now

B

Dear Sir/Madam,

①It is now common to go online in the home, yet a recent survey showed that ninety-five percent of parents do not know what websites their children visit. I strongly believe that a training project should be started to help parents to improve their Internet and computer skills so that they can better monitor and guide their children.

②One advantage of providing training is that it would get parents to pay more attention to their children's online activities. If they had a better understanding of the Internet, they would see the need to make sure that their children use it properly and responsibly.

③Another argument for providing training to parents is that it would allow parents to help their children with their schoolwork. These days, a lot of homework needs to be done on computers. If parents have poor computer skills, they will be of little or no help with homework, which can make them upset. Some people argue that it is good that students can work independently on computers. However, it is clear that students, especially young students, often need this kind of home support.

④Improving parents' Internet and computer skills might also be a good way or parents to improve their relationships with their children. These days, children spend a lot of their free time on computers. If parents want to be part of that free time, they need to see that playing on computers can be a fun family activity. Joining their children can help parents bridge the generation gap(代沟) between them and their children.

⑤I strongly believe that children need to be helped and guided to use the Internet in a proper and responsible way, and so training is extremely important.

Yours faithfully.

Pat Chan

  1. In the letter, the writer________.
  2. thinks parents should improve their Internet and computer skills
  3. B. advises children not to spend a lot of their free time on computers
  4. tries to make children less worried about their online schoolwork
  5. explains why parents should pay more attention to their children
  6. Which of the following best shows the structure of the passage?
  1. The letter is probably from the part of ________ in a newspaper.
  2. culture B. sports C. health   D. education

C

Stephen Hawking, one of the world's most famous scientists, believed that humans will one day have to move into space, "Once we step into space, our future should be safe," he said.

Today, many countries are all planting to send astronauts to Earth's closest neighbor:the moon. Some of these countries want to create space stations there within the next 10years. These stations will prepare humans to visit and later live on Mars or other earthlike planets.

__①__ Robert Zubrin, a rocket scientist, thinks humans should colonize(殖民) space.He wants to start with Mars. Why? He thinks sending people to Mars will allow us to learn a lot of things—for example, the ability of humans to live in a very different environment.Besides, any progress we make in the fields of science, technology, medicine. and health will do good to people here on Earth.

__②__ Elon Musk, the CEO of Space X also believes we should colonize Mars. His long-term goal is to put one million people there if something bad happens to us here on Earth.

__③__ Many people say it's too expensive. Also, most space trips are not short. A one-way trip to Mars, for example, would take at least six months. People traveling this kind of distance could face many health problems. Besides, these first people would find life especially difficult in space. On the moon's surface, for example, the sun's rays are very dangerous. People would have to stay indoors most of the time.

__④__ No matter what different concerns there are, sending people into space seems certain. In the future, we might see cities on the moon or even new human cultures on other planets. First stop: the moon.

  1. According to the passage, why are some countries planning to build space stations?
  2. To develop space travel.
  3. To learn more about the moon's surface.
  4. To prepare humans to live on other planets.
  5. To cut down the number of people living on Earth.
  6. Which is the best place for the sentence "Not everyone thinks sending humans into spaceis a smart idea. "?

A.①    B.②    C.③    D.④

  1. What is the purpose of this passage?
  2. To give reasons for and against colonizing space.
  3. To describe what life would be like on the moon.
  4. To compare the environments of Mars and the moon.
  5. To introduce progress in space science and technology.

D

It's a school holiday today. It's warm and the sun is shining. It's the perfect day for an outing. Zack, Vera, Kelly and Tim are discussing what they are going to do. Let's listen and see what happens...

Zack: Hey you guys, it would be a shame to stay inside on a day like this. How about  taking the bus to Stanley and going to the beach?

Tim: [excitedly] That sounds great.

Kelly:I'm in! But can we go to the mall first so I can get some suntan oil?

Zack: [hesitantly(犹豫地)] Well, Kelly, I suppose we've got time...

Vera: And we can stop off in Tsim Sha Tsui and get something to eat first. I'm sorry, but I don't think I'll be able to get anything good once we get there.

Zack: I don't know, Vera —it's already eleven o'clock..

Tim: Actually, why don't we have a look at Stanley, Market before we go to the

beach? The bus stops right in front of the market. I want to look for some

casual shirts and trousers.

Kelly: Oh, yes, Tim, let's do that. Maybe they have some trendy swim suits, and

some jewellery...

Zack: [to himself] This is really awful! [to the others] Look, I don't want to go to a restaurant or go shopping—I just want to go to the beach on a nice day. You

all said you'd go with me, but if you don't want to, you don't have to. See you

later.

[sound of a door opening and closing ]

Vera: Somebody's not glad!

Tim: Well, it was his idea to go out, after all.

Kelly: Oh, dear, poor Zack. I'm going to call him.

[on the telephone] Hi, Zack? Look, just wait at the bus stop for me. I'm

coming now. I won't go to the mall.

Tim: Tell him I'm coming too. We don't need to stop at the market.

Vera:[sighs(吸气)] Oh, all right. I can risk having lunch at the beach, I guess.

Kelly:[on the telephone] Zack? We're all coming now. We should all enjoy this great day together.

      [to the rest] OK, let's go. We shouldn't keep Zack waiting.

Tim:[hurriedly] OK, come on, everybody...[fade]

  1. What does "I'm in!" in line 7mean?
  2. I'll come too. B. I'm on the bus.
  3. I'm at home now.D. I've made a decision.
  4. In lines 9 and 10, Vera thinks that________.
  5. it's more fun to have lunch in Tsim Sha Tsui
  6. the food at Stanley Beachisn't very good
  7. theothers will be angry because of her suggestion
  8. she will be hungry by the time they get to the beach
  9. In line 22, who does "somebody" refer to?
  10. Kelly. B. Tim. C. Vera.    D. Zack
  11. Which of the following might be the best title for the play?
  12. How to Make Decisions B. Let's Plan a Trip!
  13. Stop for a While D. Keep It Simple!

II

四、任务型阅读(本题有4小题,每小题1分,共4分)

阅读下面短文,根据短文内容完成阅读摘要。每空限填一词

Extreme Amazon(亚马孙之最)

Twenty percent of all the water that goes into oceans around the world comes from one river—the Amazon.

The Amazon River begins in the Andes Mountains in Peru. It travels about 6000 kilometers to the Atlantic Ocean. It is the largest river in the world. It is also the second longest. Most of the Amazon's water comes from rain. During the rainy season, parts of the river are 190 kilometers wide.

The Amazon River goes through the world's largest rain forest. The Amazon rain forest is home to the highest number of plant and animal species(种类) on Earth. There are 2.5 million kinds of insects, such as the world's largest ant. At least 3,000 kinds, of fish, live there, and one-fifth of all the bird species in the world. Some of the Amazon's animals are dangerous, such as the anaconda, the largest snake in the world. But there are also gentle animals, like the sloth and the pink dolphin.

The Amazon is very important to Earth. There are still many kinds of animals and plants there that we don't know about. If we lose the Amazon, we will lose a big part of life on Earth.

2020年浙江省中考英语湖州试卷

五、单词拼写(本题有10小题,每小题1分,共10分)

根据短文内容和所给中文提示,在空白处写出单词的正确形式。每空限填一词。

Keeping Healthystories from around the world

Running for fun

Running regularly helps you to keep fit. That's why millions of people run several days a week and take an __48__(积极的) part in races. Some runners join the sport and doing something __49__(有帮助的) for others together. Last autumn in Tokyo, some runners __50__(穿) crazy costumes and ran a full marathon to collect money for charity(慈善).

A beautiful morning in a park

You will see in China big groups of people doing tai chi in __51__(公共的) places, such as parks and squares.Tai chi is a traditional sport widely spread in China. These slow controlled movements of the __52__(手臂) and legs are very good for your health. Mr. Lee.a doctor, often __53__(分享) his experience, saying that doing tai chi helps him overcome stress and feel relaxed.

Ice swimming

Imagine you are somewhere in Russia or Finland in __54__(冬天): and it's -15 ℃outside. Would you rather see a film or go for a swim in the nearby river on a fine __55__(星期日) afternoon? Not many of our readers would choose to go for a swim in such __56__(低)temperatures, but in some countries, ice swimming has been popular for centuries. Some people say it can help strengthen the body. But you have to have the __57__(勇气) to try it— and it's only for people who are already fit and healthy!

六、语法填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)

阅读下面的短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。

When teacher Margret Atkins, 39, went to ride her bike to school last Friday, she was shocked to discover it __58__(steal). When our reporter spoke to her, she told him that she'd been angry when she realized he bike was gone. It was quite __59__ old bike her grandpa had given her years ago. She said it was __60__(valuable) gift she'd ever received.

So what did she do? She decided __61__(write) a note to the thief and put it where the bike had been taken away. To her surprise, she __62__(find) the thief had returned the bike, together with a written apology(道歉) later that day. "What I did was __63__(complete) wrong. 1'm really sorry I took your bike. Hope you can accept __64__(I)apology!"

Mrs. Atkins told reporters she was not going to call the police __65__ she was no longer angry. She was just thankful that she could go to school on her bike again. She added that she'd probably write another passage to the thief. "I want to thank him __66__ returning the bike and tell him I've forgiven(原谅) him," she explained. "People sometimes make __67__(mistake), but the important thing is that they own up to(承认) what they've done," she said.

七、书面表达(本题15分) p

假定你是李雷,请你对英国朋友Bruce的邮件进行同复。你可以根据邮件内容作适当发挥;邮件中不得出现真实的姓名和校名;词数:80-100;短文首句仅供选择使用,不计入总词数。

To LiLei@mail.com
Subject Exchange Visit!
Hi there, Li Lei!

I'm really excited about going to be at your school for the exchange visit later this year—hope you are too!!

But the thing is, I really don't want to do the wrong thing while I'm there and especially at the school, so I'm wondering if you could tell me a bit about the rules, about phones, clothes, food...

Could you send me a quick email? I'd love to hear from you.

Love,

Bruce

 

To Bruce@mail.com
Subject Re:Exchange Visit!
Hi, Bruce!

Thanks for your email. I'm looking forward to the exchange too!_________________

 

 

 

 

 

 

Love,

Li Lei

浙江省2020年初中学业水平考试(湖州市)

英语参考答案和评分标准

参考答案:

一、听力(本题有15小题,其中1—10小题每小题1分,11—15小题每小题2分,共20分)

1.B  2.C  3.A  4. A  5.B  6. C  7. A  8.C  9. B   10. А   11. C   12. A   13.C   14.  15. B

二、完形填空(本题有15小题,每小题1分,共15分)

  1. В 17. C 18. D  19. D  20. B  21. C  22. D  23. A  24. C  25. D  26. В   27. В
  2. 28.A C  30. А

三、阅读理解(本题有13小题,每小题2分,共26分)

  1. В 32. C 33. А  34. А  35. C  36. D   37. C   38. C   39. A   40. А  41. B  42. D  43. D

四、任务型阅读(本题有4小题,每小题1分,共4分)

  1. second 45. largest46. Home   47. Animals

五、单词拼写(本题有10小题,每小题1分,共10分)

  1. active49. helpful50. wore  51. public  52. arms  53. shares  54. winter  55. Sunday 56. low  57. courage

六、语法填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)

  1. was stolen 59. an60. the most valuable  61. to write  62. found  63. completely  64. my   65. because  66. for  67. mistakes

七、书面表达(共15分)

Possible version:

Hi, Bruce!

Thanks for your email. I'm looking forward to the exchange too!

You really don't have to worry a lot about the school rules here. But there are a few things you need to know.

We usually wear uniforms on school days, but you can wear what is suitable. And it'll be kind of cold when you are here so you'd better bring some warm clothes.

We are not allowed to use mobile phones at school. Besides, if we bring food to school,we must eat it outside during the break.

Hope this helps. Tell me if there's anything else you want to know.

Love,

Li Lei

 

 

 

 

 

继续阅读
weinxin
初中生提分
用微信扫描加好友,获取更多初中学习资料